Conflict met overheid | Mediation voor problemen met de overheid.
16254
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16254,page-child,parent-pageid-16098,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Conflict met overheid

Conflict met de overheid

De overheid handelt in brede zin in dienst van de burger. Op individueel niveau kan dit echter niet altijd zo voelen. Een vergunningsaanvraag die wordt geweigerd, een conflict over uitkeringen of beleidsvoering of een geschil over belastingen. Zowel de individuele burger als de overheidspartij hebben een belang, en daar kom je met elkaar niet altijd meteen uit.

 

Als je er samen niet uitkomt kan een gang naar de rechter een logische vervolgstap zijn. Een producedure kost echter veel tijd en geld en kan er voor zorgen dat je juist verder van elkaar af komt te staan. Zeker doordat een rechter bepaalt wie er gelijk heeft, waardoor één partij altijd aan het kortste eind trekt.

VRAAG HULP AAN MEDIATOR

Waar een rechter een conflict zwart-wit beslecht, neemt een mediator als uitgangspunt om het gesprek op gang te houden en tot een gezamenlijke oplossing te komen. Samen ga je op zoek naar oplossingen om problemen in de toekomst te voorkomen en welke afspraken er mogelijk zijn. Feiten die er bij een rechter niet toe doen kunnen binnen een mediationproces juist wel een plek krijgen. In een mediationproces hebben beide partijen invloed op de uitkomst en zijn er geen harde verliezers.

 

Gelijkwaardigheid staat centraal bij een mediationproces. Het is belangrijk om te weten wat je van elkaar kunt verwachten tijdens het proces. De mediator draagt hier zorg voor. Meestal heb je in een conflict met de overheid te maken met één of meer ambtenaren. De mediator kan het mandaat van de betrokken ambtenaren opvragen. Zo weet je met wie je te maken hebt, wie of wat deze persoon vertegenwoordigt en wat je van de persoon kunt verwachten.

HOE ZIET EEN MEDIATIONTRAJECT ERUIT

Horen, zien en oplossen. Dat is de essentie van mediation. Wij zijn er om naar iedere partij te luisteren en te achterhalen wat er is gebeurd en waar de behoefte ligt van alle betrokkenen. Wij creëren een veilige situatie waarin ieders verhaal en emoties er mogen zijn.

 

Een conflict grijpt je aan, is niet zomaar iets. Dat geldt voor iedereen. Kant-en-klare oplossingen bestaan niet binnen mediation. Die bieden wij dus ook niet. Wij staan voor maatwerk, het verder op weg helpen van de situatie en het bieden van een oplossing. Soms is de oplossing om afscheid te nemen van elkaar, soms ligt die juist in het creëren van een situatie om dichter bij elkaar te kunnen komen. Daar zit de waarde van een mediation traject. Op een laagdrempelige manier brengen we vooruitgang of een oplossing. En dat lucht op. Welke oplossing het ook wordt, we kijken samen naar de toekomst.

ONAFHANKELIJKE MEDIATOR

Als mediator zijn wij neutraal en onafhankelijk. Dat betekent dat wij geen belang hebben bij enige uitkomst en ook geen voorkeur hebben voor een partij. Daarmee zijn wij de ideale gesprekspartner wanneer je een conflict met de overheid hebt.

 

Op de pagina ‘Wat is mediation?’ vind je de stappen die wij volgen bij het opstarten van een mediationtraject.

    Ons eigen geluk hangt af van de glimlach van de anderen. – Albert Einstein