Wat is particuliere mediation? | Het schild mediation- & advies
16267
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16267,page-child,parent-pageid-16098,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Wat is particuliere mediation?

Particuliere mediation richt zich op conflicten in de privésfeer. Enkele voorbeelden van particuliere conflicten zijn: echtscheidingen, erfproblemen of familieruzies. De mediator fungeert als een onafhankelijke gesprekspartner die het conflict van de zijlijn bekijkt. Het doel? Een passende oplossing voor beide partijen vinden. De essentie van mediation is daarom horen, zien én oplossen. Mediators zijn er om naar iedere partij te luisteren en te achterhalen wat er is gebeurd en waar de behoefte ligt van alle betrokkenen. De mediator creëert een veilige situatie waarin ieders verhaal en emoties er mogen zijn.

 

Particuliere mediation door Het Schild

Een conflict grijpt je aan, het is niet zomaar iets. Dat geldt voor iedereen. Kant-en-klare oplossingen bestaan niet binnen mediation. Die bieden wij dus ook niet. Wij staan voor maatwerk, het verder op weg helpen van de situatie en het bieden van een oplossing. Soms is de oplossing om afscheid te nemen van elkaar, soms ligt die juist in het creëren van een situatie om dichter bij elkaar te komen. Daar zit de waarde van een mediationtraject. Op een laagdrempelige manier brengen we vooruitgang of een oplossing. En dat lucht op. Welke oplossing het ook wordt, we kijken samen naar de toekomst. De strijd is gestreden, het schild kan weer omlaag, de bescherming is geregeld.

STAPPEN IN EEN PARTICULIER MEDIATIONPROCES

1. Kennismaken

Mediation begint met een kennismakingsgesprek. In dit eerste gesprek leggen wij uit wat mediation precies inhoudt en leggen we de basis voor het proces. Samen brengen we in kaart welke punten opgelost moeten worden en welke factoren tot nu toe voor belemmering of weerstand hebben gezorgd. Alle partijen krijgen de ruimte om hun kant van het verhaal te delen.

 

2. Afspraken

Wanneer wordt besloten de mediation te starten, wordt eerst een mediationovereenkomst getekend. Alle afspraken voor het traject worden in deze overeenkomst op papier gezet. Vertrouwelijkheid, geheimhouding, de aard van het conflict en het afgesproken uurtarief. De basis op orde. Daarnaast verklaart iedere betrokkene dat er actief en constructief wordt meegewerkt aan een oplossing. Ook verklaren wij als ‘Het Schild Mediation & Advies’ in de overeenkomst dat we geen belang hebben bij de uitkomst van het conflict; op deze manier garanderen wij dat we volstrekt onpartijdig en neutraal handelen

 

3. Vervolgbijeenkomst(en)

Tijdens de mediationbijeenkomsten gaan we samen het gesprek aan. Onze mediator kijkt, luistert en begeleidt het gesprek zodat het conflict van beide kanten kan worden belicht. Iedereen krijgt de ruimte om diens verhaal te doen. Aan het einde van de bijeenkomst wordt de voortgang samengevat door de mediator en wordt indien nodig een nieuwe afspraak gemaakt.

4. Oplossing bepalen

Zodra alle belangen duidelijk in kaart zijn gebracht gaan we samen op zoek naar de juiste oplossing. De voorwaarden hierin zijn dat we ieders belang zoveel mogelijk tegemoet komen en iedereen zich gehoord voelt. Wij kennen verschillende technieken om dit proces goed te begeleiden. Zodra er oplossingen zijn gevonden beoordeelt de mediator de uitvoerbaarheid van het plan en kunnen in de volgende fase de afspraken op papier gezet worden.

 

5. Vaststellingsovereenkomst

Zodra we samen tot een gepaste oplossing zijn gekomen wordt deze door onze mediator vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Alle gemaakte afspraken staan in deze overeenkomst beschreven. Aan het document zijn ook rechten en plichten verbonden waar beide partijen aan moeten voldoen. De betrokkenen verklaren door te ondertekenen zich in de oplossing te kunnen vinden en zich aan de gemaakte afspraken te houden. Met het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is het mediationproces afgerond. Tijd om vooruit te kijken.

ONAFHANKELIJKE MEDIATOR

Het Schild mediation & advies helpt partijen in heel Nederland, maar is gevestigd in de achterhoek (Doetinchem). Als mediator zijn wij neutraal en onafhankelijk. Dat betekent dat wij geen belang hebben bij enige uitkomst en ook geen voorkeur hebben voor een partij. Daarmee zijn wij de ideale gesprekspartner bij scheidingen.

 

Vrijblijvend kennismaken om te zien wat we voor jouw conflict kunnen betekenen? Neem dan contact op via het formulier hieronder of bel ons.

    Ons eigen geluk hangt af van de glimlach van de anderen. – Albert Einstein